Rett i kartet (for turruter)

rett-i-kartet-for-turruter_rett_i_kartet.PNG

Tittel på mottaksordning: Rett i kartet (for turruter)

Hvilket datasett gjelder det: Nasjonal database for Turruter (Turrutebasen)

Lenke til datasett (metadata): Lenke til datasett (metadata)

Ansvarlig etat: Kartverket

Andre involverte etater: Miljødirektoratet

Aktører og roller

Hvem utfører kartlegging eller etablerer data?: Kommuner, Friluftsråd, Fylkeskommuner, lag og foreninger og andre

Dataeier: Kommuner, Friluftsråd, Fylkeskommuner, lag og foreninger og andre

Mottaksansvarlig: Kartverket

Distributøransvarlig: Kartverket via Geonorge

Leveranse- og mottaksordning

Mottaksordningens formål:

Den nasjonale databasen for turruter skal: • Danne et godt kunnskapsgrunnlag for kommunen i saksbehandling, planlegging og rapportering. • Sikre god forvaltning av friluftsområder ved å • Være viktig basisinformasjon i arbeidet med kartlegging og verdsetting av friluftslivsområder • Være viktig basisinformasjon i arbeidet med planer for friluftslivets ferdselsårer. • Sikre godt kartgrunnlag i beredskapssammenheng, som redningsaksjoner og uttrykninger. • Bidra til å fremme friluftsliv ved at samla informasjon om turruter er lett tilgjengelig for alle i en database og gjennom avledede produkter.

Mottaksordningens beskrivelse:

Turrutebasen er den nasjonale basen for alle turruter. Den foretrukne måten for å ta imot data som viser turruter er gjennom
innmeldinger via Rett i kartet. Det er også mulig å avtale med hvert enkelt fylkeskartkontor om filleveranser eventuelt ta kontakt med post@kartverket.no

I Rett i kartet finnes egne veiledningsvideoer

Dataeier: Kommuner, Friluftsråd, Fylkeskommuner, lag og foreninger og andre

Mottaksansvarlig: Kartverket

Krav til avlevering:

Alle turruter som leveres må ha en definert vedlikeholdsansvarlig, som kan være et lag, forening, kommune, organisasjon osv. Privatpersoner kan ikke stå oppført som vedlikeholdsansvarlig. Turruta må være merket og/eller skiltet. Eksempler på turruter som forvaltes i basen er fotruter, sykkelruter, skiløyper, padleruter samt tilretteleggingspunkter som hytter, parkeringsplasser, badeplasser, toaletter og utkikkspunkter knyttet til turrutene. Turforslag skal ikke lagres i Turrutebasen.
Data høstet med GPS, digitalisert eller manuelt inntegnet på kart, kodes som anbefalt i kapittel 5.1.2.16 Målemetode i Produktspesifikasjonen. Dersom geometri hentes fra andre databaser, skal kvaliteten følge geometrien. For eksempel, hvis en henter grunnlagsdata fra N50 eller FKB, vil kvalitetskodingen fra disse dataene beholdes.
Det er et ønske at det alltid tilstrebes data med best mulig nøyaktighet. Mottatte data sammenlignes alltid med andre data, som for eksempel FKB-TraktorvegSti, og det finnes egne rutiner for å bytte ut geometri med tilgjengelig geometri som er av bedre kvalitet.

Kartleggingsmetodikk

Metode for kartlegging: Data innhentes via publikumsløsningen Rett i kartet samt etter avtale med dataeiere som for eksempel kommuner, fylkeskommuner, lag/foreninger, frivillige organisasjoner og andre.

Krav til kartlegging:

For turruter tilrettelagt med offentlige midler arbeides det for at krav om dataleveranse skal være en del av forutsetningene knyttet til tildelingen av midler. Tilskuddet kan ses som en del av en statlig innvestering i kartdata til Turrutebasen som vil være tilgjengelig for nedlasting og med innsyn for alle.

Se veiledere under for kartleggingsmetodikk:
Veileder for datafangst og forvaltning av turruter.

Produkspesifikasjon for turruter

Merkehåndboka

Annen informasjon

Bistand og støtteordninger:

Eksempler på samfinansiering av arbeid med kvalitetsheving av stier, traktorveger og turruter kan være kommunale midler, tilskuddsmidler fra prosjektet Planer for friluftslivets ferdselsårer, midler til FKB-C kartleggingsprosjekter, egeninnsats i Geovekst-samarbeidet (årlig overføring fra Kartverket) og ekstern bistand fra lag- og foreninger.

Annen info:

Avsnitt 3.7 i veilederen forklarer mer om utvalgt faginformasjon knyttet til turruter.

Alle turruter kan registreres med tilleggsinformasjon om underkategori som forklart i produktspesifikasjonen som kodelister til spesialFotrutetype, spesialSkiløypetype, spesialSykkelrutetype og spesialAnnenrutetype. Et eksempel på underkategori kan være at en Fotrute også kan kategoriseres som en kyststi.

Kontaktinformasjon

Etatsinfo: https://www.kartverket.no/geodataarbeid/dok-og-temadata/turruter

Kontaktperson epost: kundesenter@kartverket.no